Składniki :

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • sól, pieprz
  • groszek konserwowy
  • 1 cebula czerwona drobno posiekana
  • posiekany koperek [kilka łyżeczek]
  • posiekana natka pietruszki [tyle co koperku]

Sos winegret :

  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • łyżka soku cytrynowego
  • płaska łyżeczka miodu
  • odrobina wody mineralnej w razie gdyby sos wyszedł zbyt gęsty

Wykonanie :

Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do studzenia [można przepłukać na sitku pod zimna wodą by się nie kleił]. Do ostudzonego ryżu dodać czosnek, przyprawy, groszek, posiekaną cebulkę, zieleninę i całość wymieszać z wcześniej zmiksowanym na gładko sosem winegret. Podawać na sałatach jako mała przystawka na jeden kęs.