Składniki :
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- sól, pieprz
- groszek konserwowy
- 1 cebula czerwona drobno posiekana
- posiekany koperek [kilka łyżeczek]
- posiekana natka pietruszki [tyle co koperku]
Sos winegret :
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- łyżka soku cytrynowego
- płaska łyżeczka miodu
- odrobina wody mineralnej w razie gdyby sos wyszedł zbyt gęsty
Wykonanie :
Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do studzenia [można przepłukać na sitku pod zimna wodą by się nie kleił]. Do ostudzonego ryżu dodać czosnek, przyprawy, groszek, posiekaną cebulkę, zieleninę i całość wymieszać z wcześniej zmiksowanym na gładko sosem winegret. Podawać na sałatach jako mała przystawka na jeden kęs.