Składniki :
- 1 grejpfrut
- 2 pomarańcze
- 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 1 awokado pokrojone na cząstki i zlane sokiem z cytryny
- 1 opakowanie szynki prosciutto
- garść roszponki
- sałata rzymska lub mix sałat
Dressing :
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy pomarańczy
- łyżeczka miodu
- szczypta oregano i tymianku
Wykonanie :
Na półmisku rozłożyć porwane sałaty, dołożyć zamarynowane w soku cytrynowym awokado, pokrojone na grube kawałki sery pleśniowe, porwaną szynkę na mniejsze kawałki, podzieloną pomarańczę i grejpfruta na cząstki a następnie całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem.