Składniki :

  • 1 grejpfrut
  • 2 pomarańcze
  • 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 1 awokado pokrojone na cząstki i zlane sokiem z cytryny
  • 1 opakowanie szynki prosciutto
  • garść roszponki
  • sałata rzymska lub mix sałat

Dressing :

  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • szczypta oregano i tymianku

Wykonanie :

Na półmisku rozłożyć porwane sałaty, dołożyć zamarynowane w soku cytrynowym awokado, pokrojone na grube kawałki sery pleśniowe, porwaną szynkę na mniejsze kawałki, podzieloną pomarańczę i grejpfruta na cząstki a następnie całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem.