Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy w osolonej wodzie
  • 0,3 kg piersi z indyka pokrojonej w małe kawałki
  • łyżka masła
  • 1 czerwona cebula pokrojona drobno
  • natka pietruszki około 5 łyżek
  • oliwa
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra i curry
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • sok cytrynowy do smaku
  • 1 mała cukinia pozbawiona środków i pokrojona w półplasterki
  • świeża kolendra [opcjonalnie]
  • por pokrojony drobno
  • 10 mini pomidorków pokrojonych na połówki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

Wykonanie :

Mięso przyprawić do smaku i usmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, cukinii i pora. W salaterce wymieszać ugotowaną soczewicę z ostudzonym mięsem, natką pietruszki, kilkoma łyżkami oliwy, czosnkiem, pomidorami suszonymi i świeżymi, papryką, ewentualną kolendrą i dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem do smaku i w razie potrzeby dodać sok z cytryny.