Składniki :
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy w osolonej wodzie
- 0,3 kg piersi z indyka pokrojonej w małe kawałki
- łyżka masła
- 1 czerwona cebula pokrojona drobno
- natka pietruszki około 5 łyżek
- oliwa
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra i curry
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- sok cytrynowy do smaku
- 1 mała cukinia pozbawiona środków i pokrojona w półplasterki
- świeża kolendra [opcjonalnie]
- por pokrojony drobno
- 10 mini pomidorków pokrojonych na połówki
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Wykonanie :
Mięso przyprawić do smaku i usmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, cukinii i pora. W salaterce wymieszać ugotowaną soczewicę z ostudzonym mięsem, natką pietruszki, kilkoma łyżkami oliwy, czosnkiem, pomidorami suszonymi i świeżymi, papryką, ewentualną kolendrą i dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem do smaku i w razie potrzeby dodać sok z cytryny.