Składniki :
- opakowanie roszponki
- 1 pomidor
- 1 ogórek wąż
- 1 mała czerwona cebula
- ser feta z zalewą z suszonych pomidorów lub zwykła feta
- 1 brokuł
- 1 mix sałat
- 1 czerwona papryka
- dressing : oliwa chili, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka musztardy, aceto balsamico lub sok cytrynowy, odrobina wody – całość zmiksować na gładki sos
- mały kawałek piersi z indyka pokrojony na długie i grube paski
- tempura : 1 szklanka mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki wody, 1 jajo, łyżka czerwonej pasty curry, łyżka słodkiego sosu chili, sól, chili zmiksowane lub w proszku – masę rozmieszać aż będzie całkowicie gładka i wrzucić mięso do tempury na 1h. Tempura powinna być bardzo gęsta i lepka.
Wykonanie :
Na początku należy przygotować indyka : mięso po godzinie w tempurze smażyć bez odsączania z nadmiaru tempury na rozgrzanym oleju z domieszką oleju kokosowego. Smażyć z obu stron na złoto. Następnie pod szczelnym przykryciem wstawić do piekarnika na 30 minut w 180*C i dopiec mięso by nie było w środku surowe ale zostało soczyste.Warzywa posiekać dowolnie [najlepiej dość drobno] i rozłożyć na talerzu. Rozłożyć ser feta, pokrojonego indyka, ugotowanego brokuła w osolonej wodzi i całość polać dressingiem. Przed podaniem polać gęstym sosem aceto balsamico.