Składniki :
- 4 jajka na twardo
- mrożona fasolka szparagowa
- 3/4 szklanki przecedzonego rosołu drobiowego [najlepiej domowego]
- 2 łyżki soku cytrynowego
- oliwa z oliwek
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 3 czerwone cebule
- sałata lodowa
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- sól, pieprz
- koperek
- natka pietruszki
- czarne oliwki
- łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sałata rzymska
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : do rosołu [bulionu drobiowego] dodać sok cytrynowy, 5 łyżek oliwy z oliwek, przyprawy, posiekany koperek i natkę pietruszki, musztardę, przeciśnięty czosnek, śmietanę i całość zmiksować blenderem na gładki sos.
Powinien być lekko lejący ale nie za rzadki dlatego należy ostrożnie dawkować bulion drobiowy – najlepiej na 3 razy dodając go partiami.
Sos odstawić do lodówki na 3h.
W misce wymieszać drobno posiekane sałaty, dodać jajka w plasterkach, oliwki w całości, cebule w piórkach, ugotowaną i ostudzoną fasolkę, poprzekrawane na pół pomidorki i odcedzonego i lekko pokruszonego tuńczyka.
Składniki obficie polać schłodzonym sosem i delikatnie wymieszać.