Składniki :
- – 100 g fasoli szparagowej
- – 400 g bobu konserwowego
- – 230 g tuńczyka w zalewie lub w sosie własnym – odcedzonego
- – 200 g pomidorów cherry przepołowionych
- – 1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
- – 100 g liści sałaty
- – 100 g liści rukoli
- Sos :
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – 3 łyżki soku z cytryny
- – 1 łyżka miodu
- – 3 rozgniecione ząbki czosnku
- – 2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie :
Fasolkę ugotować na parze do miękkości, opłukać zimną wodą i odcedzić dokładnie. Włożyć fasolkę, bób, tuńczyka, pomidory i cebulę do miseczki i dobrze wymieszać. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu, polać nim salatkę, przykryć i wstawić do lodówki na 10 minut. Na talerzu na liściach sałaty i rukoli rozłożyć sałatkę. Podawać z kromkami opieczonego pieczywa.