Składniki :
- – zielony ogórek
- – sałata (dowolna)
- – 2 czerwone papryki
- – 2 pomidory
- – 2 jajka na twardo
- – puszka tuńczyka
- – łyżka oliwy
- – łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- – świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz
- – sól
Wykonanie :
Sałatę umyć, porządnie osączyć z wody i ułożyć na półmisku. Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki, rozsypać na sałacie. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w ósemki, tak samo pokroić ugotowane na twardo jajka. Ułożyć na sałacie i ogórkach. Tuńczyka lekko rozdrobnić i poukładać pomiędzy ósemki jaj i pomidorów. Papryki pokroić w cienkie paseczki i posypać nimi salatkę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Łyżkę oliwy wymieszać z łyżką soku cytrynowego lub octu winnego i polać mieszaniną sałatkę.