Składniki :

  • – zielony ogórek
  • – sałata (dowolna)
  • – 2 czerwone papryki
  • – 2 pomidory
  • – 2 jajka na twardo
  • – puszka tuńczyka
  • – łyżka oliwy
  • – łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • – świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz
  • – sól

Wykonanie :

Sałatę umyć, porządnie osączyć z wody i ułożyć na półmisku. Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki, rozsypać na sałacie. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w ósemki, tak samo pokroić ugotowane na twardo jajka. Ułożyć na sałacie i ogórkach. Tuńczyka lekko rozdrobnić i poukładać pomiędzy ósemki jaj i pomidorów. Papryki pokroić w cienkie paseczki i posypać nimi salatkę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Łyżkę oliwy wymieszać z łyżką soku cytrynowego lub octu winnego i polać mieszaniną sałatkę.