Składniki :

  • 2 puszki białej fasolki
  • natka pietruszki
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 duże czerwone cebule
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • opakowanie szpinaku
  • opakowanie roszponki
  • 0,3 kg pieczarek
  • czubata łyżka masła
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Wątróbkę pokroić na bardzo cienkie plasterki a następnie przyprawić i klasycznie usmażyć obtoczoną w mące na rozgrzanym oleju. Gdy cała wątróbka będzie usmażona należy dodać na patelnię masło i wysmażyć na niej posiekaną w cienkie prążki cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy cebula nabierze brązowego koloru należy dodać posiekane w plasterki pieczarki, lekko doprawić i dalej razem smażyć często mieszając aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę. Należy wtedy całość smażyć i mieszać tak długo, aż płyn odparuje. Do usmażonej cebuli z pieczarkami dodać wcześniej wysmażoną wątróbkę i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyższego naczynia i podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem kontrolując, by nic nie przywarło. W tym czasie na półmisku wyłożyć pomieszane liście szpinaku z roszponką a na nie wyłożyć wcześniej wymieszaną fasolkę z posiekaną natką. Na tak przygotowany półmisek należy wyłożyć podgrzaną wątróbkę z cebulą i pieczarkami. Podawać na gorąco z czosnkowymi grzankami.