Składniki :
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 2 czerwone cebule
- łyżka masła
- opakowanie rukoli
- ziarna słonecznika – kilka łyżek
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
- 3 łyżki oliwy
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- suszone śliwki i ser feta lub mozzarella do przybrania
Wykonanie :
Plasterki wysmażyć z tłuszczu na rumiano i osączyć z nadmiaru na ręczniku papierowym. Cebule posiekać w piórka i wysmażyć na maśle z dodatkiem łyżki tłuszczu z wytopionego boczku. Na półmisku rozłożyć rukolę, na niej posiekane drobniej plasterki boczku, cebulę osączoną z nadmiaru tłuszczu, słonecznik i całość polać sosem – zmiksowanym sosem balsamicznym z oliwą, przyprawami i czosnkiem. Na koniec sałatkę przybrać kilkoma suszonymi śliwkami i drobno pokruszonym serem feta.