Składniki :

  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka masła
  • opakowanie rukoli
  • ziarna słonecznika – kilka łyżek
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • suszone śliwki i ser feta lub mozzarella do przybrania

Wykonanie :

Plasterki wysmażyć z tłuszczu na rumiano i osączyć z nadmiaru na ręczniku papierowym. Cebule posiekać w piórka i wysmażyć na maśle z dodatkiem łyżki tłuszczu z wytopionego boczku. Na półmisku rozłożyć rukolę, na niej posiekane drobniej plasterki boczku, cebulę osączoną z nadmiaru tłuszczu, słonecznik i całość polać sosem – zmiksowanym sosem balsamicznym z oliwą, przyprawami i czosnkiem. Na koniec sałatkę przybrać kilkoma suszonymi śliwkami i drobno pokruszonym serem feta.