Składniki :
- 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki, przyprawionej solą, pieprzem i chili i usmażonej na rumiano z obu stron
- 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 7 ogórków małosolnych [mogą też być kiszone]
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 2 łyżki kaparów
Dressing :
- sok z cytryny
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki rosołu drobiowego
- 1 cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
- sól, pieprz
- 1 łyżka mascarpone
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować dressing dodając na patelnię z usmażoną cebulą czosnek, wino, rosół, mascarpone, przyprawy i dusić sos 10 minut aż nieco odparuje. Sprawdzić smak i w razie konieczności jeszcze doprawić. Ziemniaki ugotować, obrać i gorące zalać dressingiem. Zieleninę posiekać, ogórki pokroić dowolnie w mniejsze kawałki i razem z usmażonym mięsem i kaparami dodać do ziemniaków i dokładnie całość wymieszać. Od razu podawać.