Składniki :

  • 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki, przyprawionej solą, pieprzem i chili i usmażonej na rumiano z obu stron
  • 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 7 ogórków małosolnych [mogą też być kiszone]
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki kaparów

Dressing :

  • sok z cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • 1 cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mascarpone

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować dressing dodając na patelnię z usmażoną cebulą czosnek, wino, rosół, mascarpone, przyprawy i dusić sos 10 minut aż nieco odparuje. Sprawdzić smak i w razie konieczności jeszcze doprawić. Ziemniaki ugotować, obrać i gorące zalać dressingiem. Zieleninę posiekać, ogórki pokroić dowolnie w mniejsze kawałki i razem z usmażonym mięsem i kaparami dodać do ziemniaków i dokładnie całość wymieszać. Od razu podawać.