Składniki :

  • 0,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • opakowanie mixu sałat
  • pół ogórka zielonego
  • 10 mini pomidorków
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 ząbek czosnku
  • sos aceto balsamico gęsty
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oliwy chili
  • 1 łyżka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos miksując oleje z wodą, przyprawami, czosnkiem, sokiem cytrynowym na gładki mus. Na półmisku rozłożyć sałaty, na nich posiekane drobno rzodkiewki, pomidorki, ogórka i paprykę, lekko całość wymieszać ze sobą i polać dressingiem. Sałatkę na wierzchu polać gęstym sosem aceto balsamico. Mięso wymieszać z solą, pieprzem, sosem sojowym i sosem worcester a następnie formować płaskie kotlety i smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia lekko podlać wodą i przykryć pokrywką co jakiś czas obracając mięso. Podawać gorące na sałatce.