Składniki :
- 0,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
- opakowanie mixu sałat
- pół ogórka zielonego
- 10 mini pomidorków
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 pęczek rzodkiewek
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 ząbek czosnku
- sos aceto balsamico gęsty
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oliwy chili
- 1 łyżka wody mineralnej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos miksując oleje z wodą, przyprawami, czosnkiem, sokiem cytrynowym na gładki mus. Na półmisku rozłożyć sałaty, na nich posiekane drobno rzodkiewki, pomidorki, ogórka i paprykę, lekko całość wymieszać ze sobą i polać dressingiem. Sałatkę na wierzchu polać gęstym sosem aceto balsamico. Mięso wymieszać z solą, pieprzem, sosem sojowym i sosem worcester a następnie formować płaskie kotlety i smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia lekko podlać wodą i przykryć pokrywką co jakiś czas obracając mięso. Podawać gorące na sałatce.