Składniki :

  • 1 mix sałat
  • 1 średni pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • 10 małych marynowanych żółtych papryczek chili
  • 10 zielonych oliwek
  • łyżeczka marynowanego pieprzu
  • ser feta
  • ugotowany mały kawałek wołowiny [najlepiej się sprawdza szponder z rosołu :)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mała czerwona cebulka
  • aceto balsamico do podania
  • dressing : jeżeli wołowina do sałatki jest z rosołu – 3 łyżki rosołu na bazę dressingu [lub woda mineralna jeżeli nie mamy rosołu], 1 łyżka pikantnej oliwy, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny – zmiksować na gładki sos blenderem

Wykonanie :

Na początku należy zrobić dressing a następnie posiekać wołowinę drobno i wmieszać ją w dressing razem z natką pietruszki. Na półmisku rozłożyć mix sałat, dodać dowolnie pokrojone pomidory, paprykę, cebulę, oliwki, marchewkę a następnie przybrać wołowiną z dressingiem, dodać fetę i pieprz marynowany. Całość można polać gęstym aceto balsamico.