Składniki :
- 0,5 kg chudej wołowiny bez przerostów pokrojonej w cienkie paseczki lub plasterki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 kapusty pak choy lub kapusty pekińskie [może być też sałata rzymska]
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 5 rzodkiewek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 0,3 kg fasolki szparagowej [może być mrożona]
- pęczek kolendry
- 2 pęczki szczypiorku
- 1 świeża chili do podania
- orzeszki ziemne do podania
Dressing / Marynata do mięsa :
- sok wyciśnięty z 2 limonek lub cytryn
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- po 1 łyżce sosu sojowego, rybnego i ostrygowego
- sól, chili w płatkach
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Wykonanie :
Mięso po pokrojeniu zamarynować w połowie dressingu i odstawić do marynowania na 2h do lodówki. W tym czasie pokroić pozostałe składniki tak, by były wygodne do jedzenia, zieleninę i orzeszki drobno posiekać i na półmisku rozłożyć pokrojone kapusty-sałaty i pozostałe warzywa. Mięso wyjąć z lodówki i na rozgrzanym oleju smażyć na ostrym ogniu na rumiano dość krótko by mięso nie zaczęło robić się twarde. Tak przygotowane mięso od razu ułożyć na warzywach, posypać zieleniną, orzeszkami i całość polać resztą dressingu. Od razu podawać z posiekaną świeżą chili.