Składniki :
- 2 zielone mango [to to samo mango co żółte tylko nie jest dojrzałe]
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki cukru
- opakowanie krewetek małych lub średniej wielkości
- szczypta płatków chili
- olej kokosowy
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- pół szklanki prażonych orzechów nerkowca do podania
- kolendra lub tajska bazylia i mięta [do wyboru]
Wykonanie :
Jeżeli nie możesz dostać zielonego mango kup dojrzałe żółte [w tym przypadku ilość cukru w przepisie należy zmniejszyć o połowę bo żółte mango jest wystarczająco słodkie].
Mango zetrzeć najlepiej obieraczką do warzyw na cienkie długie pasy. Krewetki wysmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem wszystkich sosów i soku z limonki i cukru a następnie wmieszać w przygotowane mango. Dodać posiekane zioła i orzechy nerkowca oraz płatki chili, dokładnie wymieszać i od razu podawać. Sałatka jest równie dobra gdy podamy ją schłodzoną.