Składniki :

  • 2 zielone mango [to to samo mango co żółte tylko nie jest dojrzałe]
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie krewetek małych lub średniej wielkości
  • szczypta płatków chili
  • olej kokosowy
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pół szklanki prażonych orzechów nerkowca do podania
  • kolendra lub tajska bazylia i mięta [do wyboru]

Wykonanie :

Jeżeli nie możesz dostać zielonego mango kup dojrzałe żółte [w tym przypadku ilość cukru w przepisie należy zmniejszyć o połowę bo żółte mango jest wystarczająco słodkie].
Mango zetrzeć najlepiej obieraczką do warzyw na cienkie długie pasy. Krewetki wysmażyć na oleju kokosowym z dodatkiem wszystkich sosów i soku z limonki i cukru a następnie wmieszać w przygotowane mango. Dodać posiekane zioła i orzechy nerkowca oraz płatki chili, dokładnie wymieszać i od razu podawać. Sałatka jest równie dobra gdy podamy ją schłodzoną.