Składniki :
- 10 dużych cienkich plasterków dowolnej ulubionej wędliny (szwarcwaldzka, parmeńska, wędlina drobiowa, wieprzowa itp)
- sałata rzymska
- tarty parmezan
- 2 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- groszek konserwowy
- mała czerwona cebula posiekana w drobną kosteczkę
- natka pietruszki
- 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
Wykonanie :
Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać przyprawy, posiekaną natkę, jogurt i dokładnie wymieszać. Na plastrach szynki układać po liściu sałaty, następnie smarować po całej długości szynki sałatką i zawijać w rulonik. W razie potrzeby (gdyby rulonik się rozwijał) można rulonik spiąć wykałaczką.