Składniki :

  • 10 dużych cienkich plasterków dowolnej ulubionej wędliny (szwarcwaldzka, parmeńska, wędlina drobiowa, wieprzowa itp)
  • sałata rzymska
  • tarty parmezan
  • 2 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • groszek konserwowy
  • mała czerwona cebula posiekana w drobną kosteczkę
  • natka pietruszki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę

Wykonanie :

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać przyprawy, posiekaną natkę, jogurt i dokładnie wymieszać. Na plastrach szynki układać po liściu sałaty, następnie smarować po całej długości szynki sałatką i zawijać w rulonik. W razie potrzeby (gdyby rulonik się rozwijał) można rulonik spiąć wykałaczką.