Składniki :
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 pomidor
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 czerwona papryka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 małe ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa turecka, przyprawa ”basturma”
- szczypiorek do podania
- 1 biała cebula
- oliwa z chili
- 0,3 kg piersi z indyka
Wykonanie :
Na początku należy pokroić mięso w cienkie plasterki, przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać oliwę chili i odstawić na 3h. Następnie przygotować ”cacyki” z jogurtu, utartych na tarce dwóch ogórków gruntowych, przeciśniętego czosnku i soli z pieprzem. Również odstawić do przegryzienia się smaków. Na półmisku rozłożyć mix sałat, dodać pokrojonego pomidora, paprykę, ogórka sałatkowego i polać połową ”cacyków”. Cebulę pokroić w cienkie piórka a następnie wymieszać z marynującym się mięsem. Rozgrzać patelnię i wrzucić indyka. Smażyć mięso na rumiano razem z cebulą aż będzie gotowe. Jeszcze gorące mięso rozłożyć na sałatce, polać resztą ”cacyków” i posypać szczypiorkiem. Od razu podawać.
