Składniki :

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa turecka, przyprawa ”basturma”
  • szczypiorek do podania
  • 1 biała cebula
  • oliwa z chili
  • 0,3 kg piersi z indyka

Wykonanie :

Na początku należy pokroić mięso w cienkie plasterki, przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać oliwę chili i odstawić na 3h. Następnie przygotować ”cacyki” z jogurtu, utartych na tarce dwóch ogórków gruntowych, przeciśniętego czosnku i soli z pieprzem. Również odstawić do przegryzienia się smaków. Na półmisku rozłożyć mix sałat, dodać pokrojonego pomidora, paprykę, ogórka sałatkowego i polać połową ”cacyków”. Cebulę pokroić w cienkie piórka a następnie wymieszać z marynującym się mięsem. Rozgrzać patelnię i wrzucić indyka. Smażyć mięso na rumiano razem z cebulą aż będzie gotowe. Jeszcze gorące mięso rozłożyć na sałatce, polać resztą ”cacyków” i posypać szczypiorkiem. Od razu podawać.