Składniki :

  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, odrobina chili
  • 0,5 kg steków z tuńczyka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 owoc granatu
  • mini pomidorki
  • czerwona cebula
  • opakowanie rukoli
  • łyżka masła

Wykonanie :

Rybę natrzeć solą, pieprzem i chili a następnie na patelni grillowej wysmażyć do ulubionego stopnia z obu stron na maśle. Pomidorki pokroić, wymieszać z rukolą, pestkami granatu, natka pietruszki, posiekaną cebulą a następnie zrobić sos z oliwy, przypraw, czosnku i cytryny i zalać sałatkę. Z tak przygotowaną sałatką podawać gorącego tuńczyka w jednym kawałku lub pokrojonego w plasterki i ułożonego na sałatce.