Składniki :
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, odrobina chili
- 0,5 kg steków z tuńczyka
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 owoc granatu
- mini pomidorki
- czerwona cebula
- opakowanie rukoli
- łyżka masła
Wykonanie :
Rybę natrzeć solą, pieprzem i chili a następnie na patelni grillowej wysmażyć do ulubionego stopnia z obu stron na maśle. Pomidorki pokroić, wymieszać z rukolą, pestkami granatu, natka pietruszki, posiekaną cebulą a następnie zrobić sos z oliwy, przypraw, czosnku i cytryny i zalać sałatkę. Z tak przygotowaną sałatką podawać gorącego tuńczyka w jednym kawałku lub pokrojonego w plasterki i ułożonego na sałatce.