Składniki :

  • 4 wieprzowe sznycle po 150g każdy
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz,sól,pieprz cayenne
  • 400g truskawek
  • opakowanie rukoli
  • cebulki dymki lub 2 czerwone cebule
  • masło
  • sałata masłowa
  • opakowanie roszponki

Wykonanie :

Sznycelki wieprzowe natrzeć skórką i sokiem cytrynowym,przyprawami  oliwą i odstawić do marynowania do lodówki na 2h.
Truskawki pokroić na cienkie plasterki,cebule posiekać na cieniutkie półplasterki. Sałaty umyć i pokroić (tylko lodową).
Na oliwie smażyć sznycelki z dwóch stron aż będą gotowe,odstawić do przestygnięcia.
Marynatę cytrynową z marynowania mięsa wlać na patelnię po smażeniu sznycelków i zagotować. Dodać łyżkę masła i przyprawić drugi raz do smaku solą,pieprzem i cayenne. Włożyć ponownie sznycelki na patelnię i podduszać z sosem kilka minut.
Mięso odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu pokroić na podłużne kawałki i wymieszać z sałatami i truskawkami. Całość obficie polać sosem z patelni (wcześniej przecedzonym).