Składniki :
- 4 wieprzowe sznycle po 150g każdy
- 2 cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz,sól,pieprz cayenne
- 400g truskawek
- opakowanie rukoli
- cebulki dymki lub 2 czerwone cebule
- masło
- sałata masłowa
- opakowanie roszponki
Wykonanie :
Sznycelki wieprzowe natrzeć skórką i sokiem cytrynowym,przyprawami oliwą i odstawić do marynowania do lodówki na 2h.
Truskawki pokroić na cienkie plasterki,cebule posiekać na cieniutkie półplasterki. Sałaty umyć i pokroić (tylko lodową).
Na oliwie smażyć sznycelki z dwóch stron aż będą gotowe,odstawić do przestygnięcia.
Marynatę cytrynową z marynowania mięsa wlać na patelnię po smażeniu sznycelków i zagotować. Dodać łyżkę masła i przyprawić drugi raz do smaku solą,pieprzem i cayenne. Włożyć ponownie sznycelki na patelnię i podduszać z sosem kilka minut.
Mięso odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu pokroić na podłużne kawałki i wymieszać z sałatami i truskawkami. Całość obficie polać sosem z patelni (wcześniej przecedzonym).