Składniki :

  • 2 opakowania świeżego szpinaku baby
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie roszponki
  • suszone pomidory (wersja z oliwy) – 7 sztuk
  • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków piniowych

Sos :

  • 12 upieczonych w łupinkach ząbków czosnku (z łyżką oliwy w 190*C przez 15 minut) i wyciśniętych
  • 5 łyżek oliwy po suszonych pomidorach
  • połowa porcji posiekanych orzeszków piniowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • woda mineralna lub filtrowana – ilość wedle gustu w zależności od preferowanej gęstości sosu

Wykonanie :

Do dużej misy wrzucić umyte zielone liście, dodać posiekane w paseczki suszone pomidory i połowę porcji orzeszków piniowych. Składniki sosu połączyć ze sobą i zblendować na gładki sos a następnie polać liście i dokładnie całość wymieszać. Od razu podawać.

Składniki dodatkowe opcjonalne :

  • przyprawione na ostro paseczki indyka – usmażone na rumiano
  • wysmażone na rumiano plasterki wędzonego boczku
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula