Składniki :
- 2 opakowania świeżego szpinaku baby
- opakowanie rukoli
- opakowanie roszponki
- suszone pomidory (wersja z oliwy) – 7 sztuk
- 1/3 szklanki posiekanych orzeszków piniowych
Sos :
- 12 upieczonych w łupinkach ząbków czosnku (z łyżką oliwy w 190*C przez 15 minut) i wyciśniętych
- 5 łyżek oliwy po suszonych pomidorach
- połowa porcji posiekanych orzeszków piniowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- woda mineralna lub filtrowana – ilość wedle gustu w zależności od preferowanej gęstości sosu
Wykonanie :
Do dużej misy wrzucić umyte zielone liście, dodać posiekane w paseczki suszone pomidory i połowę porcji orzeszków piniowych. Składniki sosu połączyć ze sobą i zblendować na gładki sos a następnie polać liście i dokładnie całość wymieszać. Od razu podawać.
Składniki dodatkowe opcjonalne :
- przyprawione na ostro paseczki indyka – usmażone na rumiano
- wysmażone na rumiano plasterki wędzonego boczku
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula