Składniki :
- – 1 kg ziemniaków gotujących się na twardo
- – 4 czerwone cebule
- – 2 łyżki ulubionych ziół, np. bazylia, tymianek, oregano (zmieszane)
- – 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- – 4 łyżki octu winnego
- – 1 łyżka musztardy
- – sól, pieprz, 1 szczypta cukru
- – 1 ogórek zielony sałatkowy
- – świeży koperek
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować bez skóry w osolonej wodzie, odlać i odstawić do ostygnięcia. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wymieszać z ziołami, bulionem, octem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w grube kawałki, ogórka wypestkować i pokroić w cztery części. Oba składniki polać sosem i odstawić na 30 minut. W razie potrzeby ponownie przyprawić do smaku i posypać grubo posiekanym koperkiem.