Składniki :
- 6 ziemniaków
- rosół lub bulion z kostki
- sól, pieprz,
- kilka łyżek dobrej oliwy
- 2 łyżki octu [może być winny]
- kilka łyżek białego wytrawnego wina [nieco więcej niż oliwy]
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka listków posiekanych bazylii
Wykonanie :
Ziemniaki obrać i gotować w rosole [lub bulionie z kostki] aż do miękkości, wyjąć, pokroić w plasterki.
Gorące plasterki ziemniaków ułożyć na płaskim talerzu, przyprawić solą i pieprzem, pokropić oliwą roztrzepaną z octem i winem i odstawić do lodówki [gdy już plasterki ziemniaków ostygną] na 2h.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Z powodzeniem można urozmaicić sałatkę kaparami, własnym sosem winegret, innym warzywem lub po prostu do sosu wcisnąć czosnek a smak sałatki znacznie się zmieni.