Składniki :

  • małe młode ziemniaki ugotowane w skórkach
  • 30cm kawałek dobrej swojskiej kiełbasy lub wędzony boczek w podobnej gramaturze
  • 2 czerwone cebule
  • pół pęczka natki pietruszki

Na dressing :

  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej,w zależności jaki gęsty dressing chcemy uzyskać)

Wykonanie :

Ugotowane ziemniaki przekroić na pół,natkę posiekać,kiełbasę/boczek pokroić na bardzo drobną kosteczkę i razem z cebulą pokrojoną w piórka smażyć na rumiano. Składniki dressingu zmiksować na gładko i wszystkie składniki (jeszcze ciepłe) wymieszać dokładnie ze sobą. Od razu podawać.