Składniki :
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól,pieprz,cukier
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 ogórek wąż
- pęczek koperku
- opakowanie śmietany 18%
- cebula dymka
- pęczek szczypiorku
Wykonanie :
Ziemniaki zostawić w skórkach,przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do wina dodać sól,pieprz,czosnek,ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę razem ze skórką,posiekaną drobno cebulę,posiekany koperek i szczypiorek,śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak sosu i w razie potrzeby doprawić cukrem lub innymi przyprawami wedle uznania.
Sosem zalać ostudzone ziemniaki i całość dokładnie wymieszać.