Składniki :

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól,pieprz,cukier
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 ogórek wąż
  • pęczek koperku
  • opakowanie śmietany 18%
  • cebula dymka
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie :

Ziemniaki zostawić w skórkach,przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do wina dodać sól,pieprz,czosnek,ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę razem ze skórką,posiekaną drobno cebulę,posiekany koperek i szczypiorek,śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak sosu i w razie potrzeby doprawić cukrem lub innymi przyprawami wedle uznania.
Sosem zalać ostudzone ziemniaki i całość dokładnie wymieszać.