Składniki :
- – 800 g ziemniaków gotujących się na twardo
- – 300 g boczku
- – 1 pęczek cebuli razem ze szczypiorkiem
- – 5 gałązek selera naciowego
- – 250 g śmietany sałatkowej lub z dodatkiem jogurtu
- – 100 ml mleka
- – 3 łyżki musztardy
- – 1 szczypta cukru
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Obrać i grubo pokroić. Boczek pokroić w paski, zrumienić bez tłuszczu na patelni, zdjąć i odłożyć na bok do ostygnięcia. Cebulki ze szczypiorkiem pokroić w krążki. Seler pokroić w krążki. Oba składniki poddusić na patelni. Śmietanę wymieszać z mlekiem i musztardą, przyprawić do smaku cukrem. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i odstawić na 20 minut.