Składniki :

  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 1 świeży ogórek [ogórek wąż]
  • 50 dag mięsa z kurczaka z rożna
  • 5 łyżek groszku konserwowego z puszki
  • koperek
  • majonez light
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona
  • czerwona cebula

Wykonanie :
Mięso z kurczaka zmielić razem z opieczoną skórką na gładką masę [najlepiej porządnie w blenderze lub malakserze], przyprawić do smaku i uformować małe pulpeciki.
Gotować w osolonej wodzie lub w drobiowym rosole. [można dodać jajko do mięsa dla zwięzłości]
Jajka ugotować na twardo, pokroić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.
Groszek odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Ogórka razem ze skórką pokroić w kostkę.
Koperek posiekać drobno.
Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w cieniutkie półplasterki.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać poporcjowaną z dodatkiem pulpecików z kurczaka.