Składniki :
- młode ziemniaki
- 1 pomidor
- ogórki kiszone
- szczypiorek z dymką
- 4 ząbki czosnku
- sos tatarski gotowy
- maślanka
- kilka jajek na twardo
- czerwona cebula
- rzodkiewki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie :
Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórkach, ostudzić.
Jajka pokroić w ósemki lub drobniej.
rzodkiewki pokroić w plasterki.
Szczypior drobno posiekać.
Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki.
Pomidora i ogórki pokroić w kosteczkę.
W słoiku zmiksować na gładką masę połowę słoiczka sosu tatarskiego z maślanką, czosnkiem, przyprawami i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki na 30 minut.
Na dużym talerzu układać ziemniaki pokrojone w grube plasterki, rzodkiewki, ogórki, cebule, pomidora, jajka, szczypiorek i po wierzchu obficie polać sałatkę sosem.