Składniki :

  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 jajka 
  • 2 świeże brokuły
  • szczypiorek
  • grzanki z bułki
  • pomidorki koktajlowe
  • pierś z kurczaka lub chuda karkówka [ilość wedle uznania ale produktów powinno być mniej więcej po tyle samo]
  • sól,pieprz,curry,czerwona słodka papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • śmietana 12%
  • 2 łyżki ostrego keczupu

Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach,obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć na płasko na dużym płaskim talerzu.
Jajka ugotować na twardo,pokroić w plasterki i ułożyć na ziemniakach.
Brokuły ugotować al’dente,podzielić na mniej więcej równej wielkości różyczki i rozłożyć na ziemniakach.
Szczypiorek posiekać drobno.
Bułkę pokroić w kostkę i na odrobinie tłuszczu usmażyć na rumiano.
Pomidorki poprzekrawać na pół i ułożyć na sałatce.
Mięso drobno pokroić,przyprawić i usmażyć na tłuszczu,odcedzić z nadmiaru oleju,przestudzić i ułożyć na sałatce.
Z czosnku,jogurtu,keczupu i śmietany sporządzić sos [na dwie godziny przed robieniem sałatki by się porządnie przegryzł].
Gotową sałatkę polać sosem czosnkowym i ozdobić na wierzchu szczypiorkiem i na koniec posypać obficie grzankami.