Składniki :
- 6 dużych ziemniaków
- sól, pieprz, curry, czerwona ostra i słodka papryka, chili, kurkuma
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- pierś z kurczaka
- sok cytrynowy
- majonez light
- sałata [rodzaj sałaty dowolny np masłowa, rzymska, lodowa itp]
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i poprzekrawać na pół.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawami i usmażyć na rumiano na oliwie.
W salaterce na dnie ułożyć porwaną na grube kawałki sałatę, na niej ziemniaki, kurczaka, posiekaną w krążki cebulę i całość polać sosem.
Na sos : wymieszać majonez [ilość majonezu należy dostosować do ilości i wielkości sałatki] z sokiem cytrynowym i czosnkiem oraz drobno posiekaną papryczką chili. Całość dosolić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać – najlepiej ubijając trzepaczką.
Do sałatki można z powodzeniem dodać inne warzywa lub np. rukolę.