Składniki :

  • 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • kurki [ugotowane]
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • 2 białe cebule
  • szczypiorek
  • majonez light
  • pieprz, sól
  • 3 jajka na twardo
  • masło

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
Śmietanę podgrzać i na wolnym ogniu podgrzewać z dodatkiem pietruszki, szczypiorku, przypraw i wcześniej podsmażonej drobno posiekanej cebuli.
Do śmietany dodać wcześniej ugotowane kurki i podgrzewać całość delikatnie by nie zważyć śmietany.
Gdy sos nieco przestygnie wmieszać w niego czubatą łyżkę majonezu.
Ziemniaki wymieszać z pokrojonymi w grubą kostkę jajkami i zalać przygotowanym ciepłym sosem.
Od razu podawać.