Składniki :

  • 2 opakowania łososia wędzonego w płatach lub w kawałku
  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3 jajka na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • opakowanie rukoli
  • 3 łyżki zielonych oliwek

Sos :

  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka kaparów

Wykonanie :

Ziemniaki po ugotowaniu i ostudzeniu obrać i pokroić na grube plasterki lub w grubą kostkę. Rozłożyć na półmisku wyścielonym rukolą, ułożyć na ziemniakach ugotowane i pokrojone na połówki jajka, dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, posiekaną drobno lub w piórka cebulę i posypać całość oliwkami. Następnie połączyć składniki sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Od razu podawać.