Składniki :
- 2 opakowania łososia wędzonego w płatach lub w kawałku
- 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3 jajka na twardo
- 4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- opakowanie rukoli
- 3 łyżki zielonych oliwek
Sos :
- 3 łyżki koperku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mascarpone
- 1 mały kubek jogurtu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól,pieprz
- 1 łyżka kaparów
Wykonanie :
Ziemniaki po ugotowaniu i ostudzeniu obrać i pokroić na grube plasterki lub w grubą kostkę. Rozłożyć na półmisku wyścielonym rukolą, ułożyć na ziemniakach ugotowane i pokrojone na połówki jajka, dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, posiekaną drobno lub w piórka cebulę i posypać całość oliwkami. Następnie połączyć składniki sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Od razu podawać.