Składniki :
- 15 średnich i równych ziemniaków ugotowanych w skórce i obranych
- 1 gruby filet łososia wędzonego
- mały kawałek posiekanego pora
- szklanka mrożonego groszku – ugotowanego w bulionie
Sos :
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka roztopionego masła
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki bulionu warzywnego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : w misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki sosu trzepaczką na gładki krem. Konsystencja powinna być jak gęste ciasto na naleśniki – dość gęsta ale jeszcze lejąca. Następnie do przygotowanego sosu dodać ugotowane, obrane i przestudzone ziemniaki, groszek, pora oraz porwanego na mniejsze cząstki łososia. Całość delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pozostały w całości.