Składniki :

  • 15 średnich i równych ziemniaków ugotowanych w skórce i obranych
  • 1 gruby filet łososia wędzonego
  • mały kawałek posiekanego pora
  • szklanka mrożonego groszku – ugotowanego w bulionie

Sos :

  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki bulionu warzywnego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : w misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki sosu trzepaczką na gładki krem. Konsystencja powinna być jak gęste ciasto na naleśniki – dość gęsta ale jeszcze lejąca. Następnie do przygotowanego sosu dodać ugotowane, obrane i przestudzone ziemniaki, groszek, pora oraz porwanego na mniejsze cząstki łososia. Całość delikatnie wymieszać tak, by ziemniaki pozostały w całości.