Składniki :

  • 10 dużych ziemniaków podgotowanych w całości i podpieczonych na lekko chrupko w piekarniku
  • 10 dużych plasterków szynki serrano podzielonych na mniejsze kawałki
  • pęczek natki pietruszki
  • pół sałaty lodowej pokrojonej w większe kawałki

Sos :

  • 4 łyżki śmietany 12%
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i lekko przestudzić. Następnie wymieszać cebulę z pozostałymi składnikami sosu, doprawić, sprawdzić smak, doprawić pod swój gust by sos był wyraźny i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki. Ziemniaki po ugotowaniu i upieczeniu ułożyć na dużym talerzu, rozłożyć na nich szynkę, sałatę, polać sosem i posypać natką na wierzchu. Od razu podawać.