Składniki :
- 10 dużych ziemniaków podgotowanych w całości i podpieczonych na lekko chrupko w piekarniku
- 10 dużych plasterków szynki serrano podzielonych na mniejsze kawałki
- pęczek natki pietruszki
- pół sałaty lodowej pokrojonej w większe kawałki
Sos :
- 4 łyżki śmietany 12%
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 mała cebula
- łyżeczka masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i lekko przestudzić. Następnie wymieszać cebulę z pozostałymi składnikami sosu, doprawić, sprawdzić smak, doprawić pod swój gust by sos był wyraźny i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki. Ziemniaki po ugotowaniu i upieczeniu ułożyć na dużym talerzu, rozłożyć na nich szynkę, sałatę, polać sosem i posypać natką na wierzchu. Od razu podawać.