Składniki :
- 8 dużych młodych ziemniaków ugotowanych w skórkach i pokrojonych na grube plastry lub w grubą kostkę
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 2 łyżeczki kaparów
- biały ocet balsamiczny lub sok z cytryny – około 2 łyżek [ilość do smaku wedle uznania]
- łyżka domowego rosołu lub z kostki
- 1 mała biała cebulka
- sól, pieprz, rozdrobniona sucha papryczka chili, szczypta cukru
- szczypiorek
- kilka małych ogórków małosolnych
- oliwa z oliwek
- łyżeczka musztardy
Wykonanie :
Tuńczyka odsączyć na sitku i pozostawić w dużych kawałkach. Kapary pozostawić w całości, cebulkę posiekać drobno razem ze szczypiorkiem, ogórki małosolne pokroić w małą kostkę. Z oliwy, musztardy, przypraw, octu\cytryny, bulionu zrobić dressing [najlepiej za pomocą blendera zmiksować na gładką emulsję]. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem w salaterce i podawać po schłodzeniu.