Składniki :

  • 8 dużych młodych ziemniaków ugotowanych w skórkach i pokrojonych na grube plastry lub w grubą kostkę
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 2 łyżeczki kaparów
  • biały ocet balsamiczny lub sok z cytryny – około 2 łyżek [ilość do smaku wedle uznania]
  • łyżka domowego rosołu lub z kostki
  • 1 mała biała cebulka
  • sól, pieprz, rozdrobniona sucha papryczka chili, szczypta cukru
  • szczypiorek
  • kilka małych ogórków małosolnych
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka musztardy

Wykonanie :

Tuńczyka odsączyć na sitku i pozostawić w dużych kawałkach. Kapary pozostawić w całości, cebulkę posiekać drobno razem ze szczypiorkiem, ogórki małosolne pokroić w małą kostkę. Z oliwy, musztardy, przypraw, octu\cytryny, bulionu zrobić dressing [najlepiej za pomocą blendera zmiksować na gładką emulsję]. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem w salaterce i podawać po schłodzeniu.