Składniki :
- 8-10 dużych ziemniaków
- rukola
- ogórek wąż
- rzodkiewki
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sporo tartego parmezanu
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- czubata łyżeczka ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa włoska
- kilka łyżek jasnego sosu sojowego
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i odstawić do ostygnięcia. Pokroić w grubą kostkę. Rukolę posiekać, ogórka pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać drobno razem z pietruszką, cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Mięso pokroić w cieniutkie plasterki [bardzo dobrze się do tego sprawdzi nieco zamrożone mięso i krajalnica do pieczywa] i przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przyprawą do wieprzowiny i włoską. Odstawić do lodówki na 2-3h. Mięso usmażyć na ostrym ogniu a następnie dusić na małym pod przykryciem do miękkości mięsa. Ocet balsamiczny w ilości około łyżeczki połączyć z oliwą w ilości 3-4 łyżek, dodać musztardę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i zblendować na gładki mus. Wszystkie składniki razem z jeszcze ciepłym mięsem wymieszać w misce razem z dressingiem i parmezanem i od razu podawać.