Składniki :

  • 8-10 dużych ziemniaków
  • rukola
  • ogórek wąż
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sporo tartego parmezanu
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa włoska
  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i odstawić do ostygnięcia. Pokroić w grubą kostkę. Rukolę posiekać, ogórka pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać drobno razem z pietruszką, cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Mięso pokroić w cieniutkie plasterki [bardzo dobrze się do tego sprawdzi nieco zamrożone mięso i krajalnica do pieczywa] i przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przyprawą do wieprzowiny i włoską. Odstawić do lodówki na 2-3h. Mięso usmażyć na ostrym ogniu a następnie dusić na małym pod przykryciem do miękkości mięsa. Ocet balsamiczny w ilości około łyżeczki połączyć z oliwą w ilości 3-4 łyżek, dodać musztardę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i zblendować na gładki mus. Wszystkie składniki razem z jeszcze ciepłym mięsem wymieszać w misce razem z dressingiem i parmezanem i od razu podawać.