Składniki :

  • – 60 dag ziemniaków lub więcej ( w zależności na ile osób ma być ta sałatka)
  • – 2 czerwone cebule
  • – 2 łyżki masła
  • – 20 dag wędzonego boczku
  • – 40 dag wołowiny pokrojonej w kostkę (obsmażonej na ostrym ogniu i później ugotowanej)
  • – 5 łyżek rosołu
  • – natka pietruszki
  • – 2-3 łyżki octu winnego
  • – łyżka oliwy
  • – sól, pieprz kolorowy

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. Natkę i cebule bardzo drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Dodać do niego cebulę i trochę wody. Dusić pod przykryciem przez chwilę a następnie wymieszać z przygotowaną wcześniej wołowiną i smażyć razem. Wlać oliwę, ocet i rosół, przyprawić i odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki ułożyć w kole na talerzu i posypać wołowiną z boczkiem i posypać posiekaną natką pietruszki.