Składniki :

  • opakowanie śledzi w oleju lub śledzie na wagę z beczki [wymoczone]
  • 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • szczypiorek
  • domowy majonez – pikantny
  • kilka łyżeczek jogurtu naturalnego [dla rozrzedzenia majonezu]
  • pieprz, 1 małe zmielone ziele angielskie [i tak nie całe, należy ostrożnie dodać szczyptę do smaku]
  • sok cytrynowy do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • kapary [łyżka]

Wykonanie :

Śledzie pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki pokroić w grube plastry i ułożyć na półmisku.
Cebulę posiekać w cieniutkie paseczki, szczypiorek i natkę drobno posiekać a jabłko pokroić w drobniutką kosteczkę.
Majonez rozprowadzić z jogurtem i sokiem cytrynowym, doprawić pieprzem i zielem angielskim, dodać do niego kapary i posiekaną zieleninę.
Na półmisku na rozłożonych plasterkach ziemniaków układać śledzie, cebulę, jabłko i całość polewać sosem majonezowo-jogurtowym z kaparami i zieleniną.