Składniki :
- opakowanie śledzi w oleju lub śledzie na wagę z beczki [wymoczone]
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 cebula
- 1 małe jabłko
- szczypiorek
- domowy majonez – pikantny
- kilka łyżeczek jogurtu naturalnego [dla rozrzedzenia majonezu]
- pieprz, 1 małe zmielone ziele angielskie [i tak nie całe, należy ostrożnie dodać szczyptę do smaku]
- sok cytrynowy do smaku
- pęczek natki pietruszki
- kapary [łyżka]
Wykonanie :
Śledzie pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki pokroić w grube plastry i ułożyć na półmisku.
Cebulę posiekać w cieniutkie paseczki, szczypiorek i natkę drobno posiekać a jabłko pokroić w drobniutką kosteczkę.
Majonez rozprowadzić z jogurtem i sokiem cytrynowym, doprawić pieprzem i zielem angielskim, dodać do niego kapary i posiekaną zieleninę.
Na półmisku na rozłożonych plasterkach ziemniaków układać śledzie, cebulę, jabłko i całość polewać sosem majonezowo-jogurtowym z kaparami i zieleniną.