Składniki :
- opakowanie filetów śledziowych
- 2 duże ziemniaki
- oliwa z oliwek
- ocet winny czerwony
- 2 jajka na twardo
- musztarda pikantna
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- jogurt naturalny
- cukier
Wykonanie :
Filety pokroić w cienkie paseczki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Jajka pokroić w plasterki.
Ziemniaki ułożyć na talerzu w wachlarz tak, by na siebie lekko zachodziły.
Na ziemniakach ułożyć cebulowe i jajeczne krążki, na nich paseczki śledzi.
W słoiczku wymieszać [najlepiej za pomocą blendera] 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę jogurtu, łyżeczkę musztardy, starty na tarce 1 ząbek czosnku, łyżeczkę octu i szczyptę cukru.
Przygotowaną sałatkę polać gotowym sosem i wstawić na godzinę do lodówki by się schłodziła.