Składniki :

  • opakowanie filetów śledziowych
  • 2 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny czerwony
  • 2 jajka na twardo
  • musztarda pikantna
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt naturalny
  • cukier

Wykonanie :

Filety pokroić w cienkie paseczki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Jajka pokroić w plasterki.
Ziemniaki ułożyć na talerzu w wachlarz tak, by na siebie lekko zachodziły.
Na ziemniakach ułożyć cebulowe i jajeczne krążki, na nich paseczki śledzi.
W słoiczku wymieszać [najlepiej za pomocą blendera] 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę jogurtu, łyżeczkę musztardy, starty na tarce 1 ząbek czosnku, łyżeczkę octu i szczyptę cukru.
Przygotowaną sałatkę polać gotowym sosem i wstawić na godzinę do lodówki by się schłodziła.