Składniki :

  • – 800 g filetów z sandacza lub ulubionej ryby
  • – 250 ml białego wytrawnego wina
  • – 1 cytryna
  • – 3 żółtka
  • – 1 liść laurowy
  • – 2 goździki
  • – kurkuma lub szafran
  • – 3 ziarna ziela angielskiego
  • – 1 łyżka mąki
  • – 2 łyżki masła
  • – sól, pieprz czarny i biały mielony

Wykonanie :

Filety posypujemy solą, białym pieprzem i szafranem (lub kurkumą) . Wino zagotowujemy z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i pieprzem czarnym ziarnistym . Jeżeli wino jest zbyt mało kwaśne to dodajemy sok z cytryny . Na garnku kładziemy wkładkę lub durszlak, kładziemy filety, skórą do dołu, garnek przykrywamy i gotujemy 25 minut na średnim ogniu . Następnie przekładamy rybę na blachę do pieczenia, wywar trochę redukujemy i przecedzamy . Z masła i mąki robimy na patelni białą zasmażkę, rozprowadzamy ją zimnym wywarem, dokładnie rozcieramy i zagotowujemy . Zdejmujemy patelnię z ognia i mieszając dodajemy żółtka . Filety delikatnie polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut . Rybę podajemy z warzywami z wody lyb z ryżem .