Składniki :

  • – 2 plastry schabu, rozbite, przyprawione, opanierowane i upieczone zwyczajnie – kotlety schabowe
  • – pomidor
  • – zioła : oregano, zioła prowansalskie, bazylia
  • – świeża natka pietruszki i szczypiorek – drobniutko posiekane
  • – żółty ser – wędzony, np. oscypek, zwykły, np chedaar, pleśniowy, np. z niebieską pleśnią (może być zwykły bree)
  • – pieprz kolorowy, świeżo mielony
  • – bagietka przekrojona po ukosie w gruby ”plasterek” zapieczona w tosterze i posmarowana masłem czosnkowym lub natarta czosnkiem
  • – masło do podgrzewania na patelni

Wykonanie :

Pomidora pokroić w cienkie plasterki, przygotować suszone zioła, a świeże drobno posiekać. Sery utrzeć na drobnej tarce w równych ilościach – 1/3 szklanki i dokładnie ze sobą wymieszać. Bagietkę pokroić, opiec i posmarować masłem czosnkowym lub natrzeć czosnkiem. Upieczonego wcześniej schaba dobrze schłodzić w lodówce. Warstwowo układać : schab, posypać pieprzem, plasterki pomidorów, znów pieprz, zioła suszone, połowę utartych serów, pieprz, znów zioła i resztę serów. Na to grubo posypać natkę i szczypiorek. W ten sposób przygotowaną piramidkę ułożyć na małej patelni z roztopionym masłem na spodzie i na maleńkim ogniu podgrzewać pod przykryciem do momentu, aż schab będzie ciepły a sery całkowicie się stopią. Podawać gorące z bagietką do pochrupania.

Fantastyczna metoda na wykorzystanie pozostałych schabów z obiadu. Idealne na kolację lub późne śniadanie do łóżka ;)))