Składniki :
- 10 plasterków schabu wieprzowego rozbitego jak na klasyczne schabowe
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, kminek, majeranek
- bułka tarta do panierowania
- jajka do panierki
- olej do smażenia
Sos :
- 1 duża cebula posiekana i usmażona na maśle
- 1/3 szklanki rosołu drobiowego
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Schab polać sokiem cytrynowym z obu stron, przyprawić, opanierować i usmażyć klasycznie na rumiano z obu stron. Schabowe zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu zrobić sos. Na patelnię wlać bulion i wino, zagotować, dodać przyprawy, masło, zagotować ponownie, sprawdzić smak i po ewentualnym doprawieniu zagęścić mąką. Ponownie zagotować i dodać wcześniej usmażoną na maśle cebulę. Dusić sos razem z cebulą 10 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Schabowe podawać obficie polane sosem z dowolnymi dodatkami.