Składniki :

  • 10 plasterków schabu wieprzowego rozbitego jak na klasyczne schabowe
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, kminek, majeranek
  • bułka tarta do panierowania
  • jajka do panierki
  • olej do smażenia

Sos :

  • 1 duża cebula posiekana i usmażona na maśle
  • 1/3 szklanki rosołu drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Schab polać sokiem cytrynowym z obu stron, przyprawić, opanierować i usmażyć klasycznie na rumiano z obu stron. Schabowe zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu zrobić sos. Na patelnię wlać bulion i wino, zagotować, dodać przyprawy, masło, zagotować ponownie, sprawdzić smak i po ewentualnym doprawieniu zagęścić mąką. Ponownie zagotować i dodać wcześniej usmażoną na maśle cebulę. Dusić sos razem z cebulą 10 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Schabowe podawać obficie polane sosem z dowolnymi dodatkami.