Składniki :
- -> schab bez kości okrojony z tłuszczów i błon
- -> 3 kostki rosołowe knorr – wołowa, rosołowa, mięsna
- -> maggi w płynie
- -> pieprz, odrobina soli
- -> żelatyna
- -> natka pietruszki
- -> warzywa ze słoiczka w wodzie (marchewka, groszek i kukurydza – można zastąpić normalnymi puszkowymi warzywami wedle uznania)
Wykonanie :
W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi i przyprawami, włożyć pokrojony w plasterki schab i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez 30 minut lub dłużej w zależności od grubości plastrów. Mięso wyjąć, ułożyć na tacy lub półmisku, obłożyć warzywami i natką pietruszki. Wywar rozmieszać z żelatyną, zagotować, przecedzić przez gęste sito by był czysty i klarowny i zalać mięso z warzywami. Odstawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki do ściągnięcia się galaretki.