Składniki :
- 10 plastrów schabu rozbitych na 1cm
- 0,5 kg małych pieczarek
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietany 18% lub więcej (w ramach diety można dodać jogurtu naturalnego)
- natka pietruszki
- mąka do zagęszczenia sosu (lub maizena w ramach diety)
Mieszanki przypraw :
- pieprz bałkański
- pomidory z solą morską
- przyprawa do pomidorów
- przyprawa adżika pikantna
- pomidory z chili i oregano
- czosnek granulowany
- bouquet garni – przyprawa francuska
- quatre-epices – przyprawa francuska
Wykonanie :
Mięso po rozbiciu przyprawić po szczypcie z każdej strony wszystkimi mieszankami – w tym mieszanką z solą nieco obficiej by dosolić mięso. Odstawić do lodówki na noc. Następnie mięso wyjąć, ogrzać w temperaturze pokojowej przez 2h a następnie na małej ilości tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć aż pieczarki się usmażą a soki odparują z patelni. Dolać wino, całość pogotować razem 5 minut. Sos zagęścić, lekko doprawić solą i pieprzem, Dodać mięso, podusić na małym ogniu całość by mięso przeszło sosem a następnie wyłączyć grzanie i po kilku minutach dodać śmietanę (lub jogurt), posiekaną natkę, całość wymieszać i od razu podawać. Potrawa może byś podana z ziemniakami, kluskami śląskimi lub sałatami i jarzynami z wody.