Składniki :

  • 10 plastrów schabu rozbitych na 1cm
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany 18% lub więcej (w ramach diety można dodać jogurtu naturalnego)
  • natka pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu (lub maizena w ramach diety)

Mieszanki przypraw :

  • pieprz bałkański
  • pomidory z solą morską
  • przyprawa do pomidorów
  • przyprawa adżika pikantna
  • pomidory z chili i oregano
  • czosnek granulowany
  • bouquet garni – przyprawa francuska
  • quatre-epices – przyprawa francuska

Wykonanie :

Mięso po rozbiciu przyprawić po szczypcie z każdej strony wszystkimi mieszankami – w tym mieszanką z solą nieco obficiej by dosolić mięso. Odstawić do lodówki na noc. Następnie mięso wyjąć, ogrzać w temperaturze pokojowej przez 2h a następnie na małej ilości tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć aż pieczarki się usmażą a soki odparują z patelni. Dolać wino, całość pogotować razem 5 minut. Sos zagęścić, lekko doprawić solą i pieprzem, Dodać mięso, podusić na małym ogniu całość by mięso przeszło sosem a następnie wyłączyć grzanie i po kilku minutach dodać śmietanę (lub jogurt), posiekaną natkę, całość wymieszać i od razu podawać. Potrawa może byś podana z ziemniakami, kluskami śląskimi lub sałatami i jarzynami z wody.