Składniki :

  • 8-10 plastrów schabu wieprzowego lekko zbitych
  • 4 cebule pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso obsmażyć na maśle z oliwą z obu stron po wcześniejszym przyprawieniu ziołami i przyprawami. Mięso zdjąć a na tłuszczu po smażeniu usmażyć cebulę a następnie dodać czosnek. Po chwili dodać bulion i wino, sól i pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, posiekaną natkę i dusić sos 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić smak, odpowiednio doprawić w razie konieczności i dodać wcześniej podsmażone mięso. Dusić całość aż mięso zacznie być kruche. Na koniec sos zagęścić mąką i podawać z ryżem lub ziemniakami.