Składniki :
- – 1 kg schabu wieprzowego
- – tarta bułka
- – masło
- – powidła śliwkowe – 1 łyżka
- – cukier, sól, pieprz
- – 3 goździki, 1 kostka mięsna knorr
- – 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
- – 3 łyżki wina czerwonego (dowolnego)
Wykonanie :
Schab pociąć na plasterki, obgotować na półmiękko w posolonej wodzie z dodatkiem kostki mięsnej knorr, ostudzić, obsypać bułką tartą i obrumienić na maśle. Powidła rozprowadzić w wodzie po obgotowywaniu schabu, dodać cukru i ewentualnie soli i pieprzu do smaku, goździki, wino i zagęścić sos jeśli nie jest wystarczająco zawiesisty. Całość zagotować. Gotowe schaby ułożyć na półmisku i zalać przecedzonym wcześniej sosem. Podawać z ziemniakami.