Składniki :

  • – 1 kg schabu wieprzowego
  • – tarta bułka
  • – masło
  • – powidła śliwkowe – 1 łyżka
  • – cukier, sól, pieprz
  • – 3 goździki, 1 kostka mięsna knorr
  • – 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
  • – 3 łyżki wina czerwonego (dowolnego)

Wykonanie :

Schab pociąć na plasterki, obgotować na półmiękko w posolonej wodzie z dodatkiem kostki mięsnej knorr, ostudzić, obsypać bułką tartą i obrumienić na maśle. Powidła rozprowadzić w wodzie po obgotowywaniu schabu, dodać cukru i ewentualnie soli i pieprzu do smaku, goździki, wino i zagęścić sos jeśli nie jest wystarczająco zawiesisty. Całość zagotować. Gotowe schaby ułożyć na półmisku i zalać przecedzonym wcześniej sosem. Podawać z ziemniakami.