Składniki :
- – schab bez kości
- – ziemniaki
- – koperek (około szklanki)
- – masło do piure i pieczenia schabów
- – oliwa z oliwek
- – bułka tarta do panierowania
- – jajka do panierowania
- – papryka czerwona słodka, przyprawa do gyrosa, przyprawa do kurczaka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do gulaszu (tak, wiem, że przyprawy są szalone ale dzięki nim smak jest wspaniały) -> wszystkiego po szczypcie dodać do roztrzepanych jajek do panierowania
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Schab pokroić gdy jest jeszcze zmarznięty by łatwiej się kroiły plasterki. Plasterki muszą być cienkie – maksymalnie 1cm ale lepiej cieńsze. Plasterki rozłożyć na ściereczce kuchennej, przykryć drugą ściereczką, podociskać by wsiąknęły wilgoć i utłuc tłuczkiem z obu stron. Ściereczki zdjąć, plasterki schabu ułożyć na desce, przyprawić solą i pieprzem. Maczać w roztrzepanym jajku wymieszanym dokładnie z przyprawami, panierować w bułce tartej i smażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc z masłem i koperkiem na gładkie piure. Podawać Gorące.
Można oczywiście podawać z sosem ale jeśli jest piure to sos jest dla mnie w większości przypadków po prostu zbędny ;-)
Smacznego ;)