Składniki :
- 6 kawałków schabu wieprzowego klasycznie rozbitych na cienkie kotlety
- dowolny mix jarzyn mrożonych (u mnie z dużą ilością kalafiora)
- 4 łyżki koperku
- sól, pieprz, pomidory z solą morską, przyprawa do steków, chimayo chorizo mix meksykański, mieszanka soli himalajskiej orientalna, chili w płatkach
- odrobina tłuszczu w spray’u do smażenia schabów
- woda do podlewania warzyw lub jeśli to możliwe drobiowy lub warzywny rosół
Wykonanie :
Schaby przyprawić wszystkimi mieszankami (poza solą morską z pomidorami-ta mieszanka do warzyw) z obu stron i odstawić na godzinę do marynowania. Po tym czasie na małej ilości tłuszczu usmażyć na rumiano wszystkie kotlety z obu stron. Zdjąć mięso i na tej samej patelni smażyć warzywa z dodatkiem soli, pieprzu i pomidorów z solą morską. Podlać lekko płynem, na wierzchu warzyw ułożyć usmażone mięso i dusić wszystko pod przykryciem co jakiś czas podlewając płynem jeśli zaczyna się robić zbyt sucho. gdy warzywa będą już gotowe od razu podawać.