Składniki :

  • 10 plastrów schabu wieprzowego lekko rozbitego
  • 4 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki zalewy po ananasach
  • mała puszka ananasów
  • pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz, płatki chili
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie :

Schaby po delikatnym rozbiciu przyprawić solą, pieprzem, chili i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na maśle dusić sok z pomarańczy, cytryny, cukier, zalewę, pokrojone drobno ananasy, przyprawy, rum, dżem i wiórki. Całość dusić aż zacznie robić się gęsty sos nadający się do smarowania mięsa. Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności lub dodatkowo odparować jeśli jest zbyt mało gęsty. Następnie tak przygotowanym sosem nasmarować z obu stron wcześniej wyjęte z lodówki mięso i odstawić na bok na kilka godzin. Grillować schaby z obu stron na rumiano i podawać z sałatkami i kokosowym ryżem.