Składniki :
- 10 plastrów schabu wieprzowego lekko rozbitego
- 4 łyżki ciemnego cukru muscovado
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki zalewy po ananasach
- mała puszka ananasów
- pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz, płatki chili
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka masła
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Wykonanie :
Schaby po delikatnym rozbiciu przyprawić solą, pieprzem, chili i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na maśle dusić sok z pomarańczy, cytryny, cukier, zalewę, pokrojone drobno ananasy, przyprawy, rum, dżem i wiórki. Całość dusić aż zacznie robić się gęsty sos nadający się do smarowania mięsa. Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności lub dodatkowo odparować jeśli jest zbyt mało gęsty. Następnie tak przygotowanym sosem nasmarować z obu stron wcześniej wyjęte z lodówki mięso i odstawić na bok na kilka godzin. Grillować schaby z obu stron na rumiano i podawać z sałatkami i kokosowym ryżem.