Składniki :

  • makaron ”kokardki”
  • 0,5 kg szynki wieprzowej lub inny dowolny kawałek [może też być kurczak]
  • opakowanie mrożonego szpinaku lub dwa opakowania świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • puszka groszku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta papryki czerwonej
  • mąka

Wykonanie :

Mięso pokroić, przyprawić solą, pieprzem i papryką, oprószyć mąką, wymieszać i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Podlać wodą, zmniejszyć grzanie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Szpinak usmażyć z czosnkiem i natką pietruszki na maśle a następnie zmiksować na gładki zielony krem.
Dodać do duszącego się mięsa.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Gotować 10 minut a następnie dodać makaron.
Dusić podlewając wodą aż makaron będzie gotowy.
Dodać groszek.
IMG_20160310_195225IMG_20160310_195229IMG_20160310_195234