Składniki :
- makaron ”kokardki”
- 0,5 kg szynki wieprzowej lub inny dowolny kawałek [może też być kurczak]
- opakowanie mrożonego szpinaku lub dwa opakowania świeżego
- 3 ząbki czosnku
- masło
- puszka groszku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, szczypta papryki czerwonej
- mąka
Wykonanie :
Mięso pokroić, przyprawić solą, pieprzem i papryką, oprószyć mąką, wymieszać i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Podlać wodą, zmniejszyć grzanie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Szpinak usmażyć z czosnkiem i natką pietruszki na maśle a następnie zmiksować na gładki zielony krem.
Dodać do duszącego się mięsa.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Gotować 10 minut a następnie dodać makaron.
Dusić podlewając wodą aż makaron będzie gotowy.
Dodać groszek.