Składniki :

  • 10 skrzydełek z kurczaka bez lotek podzielonych na dwie mniejsze części
  • 2 szklanki ugotowanego czerwonego ryżu
  • 1 duża czerwona cebula
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka tabasco
  • sól
  • sezam prażony

Wykonanie :

Skrzydełka zamarynować przez noc w mieszance sosów i soli. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec godzinę [w połowie czasu raz odwrócić] w 180*C. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Cebulę pokroić w piórka i wysmażyć na maśle na średnim ogniu aż zacznie się karmelizować ale nie będzie brązowieć. Dodać ryż i smażyć całość razem kilka minut na większym ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu ryżu z patelni uprażyć krótko sezam i podawać.