Składniki :
- 10 skrzydełek z kurczaka bez lotek podzielonych na dwie mniejsze części
- 2 szklanki ugotowanego czerwonego ryżu
- 1 duża czerwona cebula
- łyżeczka masła
- łyżeczka oleju kokosowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka tabasco
- sól
- sezam prażony
Wykonanie :
Skrzydełka zamarynować przez noc w mieszance sosów i soli. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec godzinę [w połowie czasu raz odwrócić] w 180*C. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Cebulę pokroić w piórka i wysmażyć na maśle na średnim ogniu aż zacznie się karmelizować ale nie będzie brązowieć. Dodać ryż i smażyć całość razem kilka minut na większym ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu ryżu z patelni uprażyć krótko sezam i podawać.
