Składniki :

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 4 posiekane w piórka cebule usmażone na brązowo i chrupiąco
  • olej do smażenia

Marynata :

  • 1 łyżeczka przyprawy indyjskie curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do pilawu lub biriani
  • łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 świeże papryczki chili
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 1 goździk
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • płaska łyżeczka garam masala
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z jednej cytryny lub limonki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 kwiat muszkatołowca
  • pół kieliszka kewra water
  • 1 łyżeczka kashmiri masala
  • 2 łyżeczki keczupu lub sosu sriraha
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kolendry
  • szklanka śmietanki 30%
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i na odrobinie tłuszczu dusić na patelni co jakiś czas mieszając lub w garnku przez 10-15 minut aż zaczną się unosić aromaty przypraw. Sprawdzić smak marynaty i doprawić w razie potrzeby do smaku. Następnie dodać skrzydełka, dokładnie całość wymieszać by marynata pokryła dokładnie całe mięso i smażyć całość co jakiś czas mieszając tak długo, aż mięso będzie miękkie. Podawać posypane chrupiącą cebulką z dodatkami takimi jak ryż curry lub z warzywami.