Składniki :
- 20 skrzydełek z kurczaka
- 4 posiekane w piórka cebule usmażone na brązowo i chrupiąco
- olej do smażenia
Marynata :
- 1 łyżeczka przyprawy indyjskie curry
- 1 łyżeczka przyprawy do pilawu lub biriani
- łyżeczka utartego świeżego imbiru
- 2 ziarna kardamonu
- 2 świeże papryczki chili
- 1 anyż gwiazdkowy
- 1 goździk
- pół łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- płaska łyżeczka garam masala
- łyżeczka słodkiej papryki
- sok z jednej cytryny lub limonki
- 1 laska cynamonu
- 1 kwiat muszkatołowca
- pół kieliszka kewra water
- 1 łyżeczka kashmiri masala
- 2 łyżeczki keczupu lub sosu sriraha
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kolendry
- szklanka śmietanki 30%
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i na odrobinie tłuszczu dusić na patelni co jakiś czas mieszając lub w garnku przez 10-15 minut aż zaczną się unosić aromaty przypraw. Sprawdzić smak marynaty i doprawić w razie potrzeby do smaku. Następnie dodać skrzydełka, dokładnie całość wymieszać by marynata pokryła dokładnie całe mięso i smażyć całość co jakiś czas mieszając tak długo, aż mięso będzie miękkie. Podawać posypane chrupiącą cebulką z dodatkami takimi jak ryż curry lub z warzywami.